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August 12,2013

Cynthia Hilton

Executive Vice President
Institute of Makers of Explosives
1120 19th Street NW, Suite 310
Washington, DC 20036-3605

Dear Ms. Hilton:

Comment/Question

What process will TSA use to establish and notify populations that are “authorized by TSA” to apply
for a TWIC?

TSA has a process in place to consider requests from Federal agencies to permit certain workers or
individuals to apply for a TWIC. For instance, the Department of Defense contacted the TWIC
Program Office to discuss a small number of commercial drivers who are exempt from the
requirement to get a hazardous materials endorsement (HME), but are authorized to haul explosives
for DoD. DoD staff was seeking a way for those drivers to undergo the security threat assessment
TSA conducts for HME and TWIC, and obtain a TWIC for entrance to certain DoD installations. In
considering DoD’s request, TSA acknowledged that the individuals clearly fall within the field of
transportation and carry security sensitive materials. Thus, they are within TSA’s statutory authority
to vet and pay user fees for the credentialing costs. As a matter of law and policy, TSA determined
that these individuals should be able to apply for and use a TWIC. TSA has notified the pertinent
DoD staff of this determination, and DoD will notify the affected drivers that they may apply for the
TWIC once the new application has been approved by OMB.

TSA is developing a process to accept applications from other entities who wish to be considered for
authorization to apply for TWIC. TSA will likely post that process on the TWIC website and share it
with affected stakeholder organizations when finalized. TSA will include the criteria and facts that
TSA must consider in order to determine whether new categories of individuals can be authorized to
apply for a TWIC. The most important factors are whether the individuals 1) are in the field of
transportation; 2) have access to or control over sensitive areas or activities that could be used to
adversely impact national or transportation security; and 3) are required by statute or regulation to
undergo a security threat assessment or background check. The answer to these questions must be in
the affirmative if TSA possesses the authority to conduct the STAs. (Note that TSA may act as a
service provider for other Agencies who have the authority to require and conduct STAs of
individuals who do not meet these criteria. In such cases, TSA conducts the vetting for the Agency
through an Interagency Agreement, and the vetting is done pursuant to that Agency’s authority, not
TSA’s.) TSA will notify affected individuals who are authorized to apply for a TWIC in a variety of



ways, including the TWIC website, stakeholder associations, TSA’s Universal Enroliment Centers,
and Federal Register notices.

IME Comment on the Collection of Fees from Non-Transportation Workers
The IME believes that TSA may collect fees from non-transportation workers and asserts that

workers at chemical plants should be able to apply for a TWIC and pay the standard user fee for that
service. Specifically, IME states:

TSA’s reticence is founded in the belief that federal law precludes the agency from assessing fees for
TWICs from non-fransportation applicants. This is not the case. While federal law requires TSA to
collect TWIC application fees from those “in the field of transportation,” it does not preclude the
agency from collecting the same fees from all who apply for a TWIC.

The pertinent statute requires TSA to “charge reasonable fees for providing credentialing and
background investigations in the field of transportation,” provided the fees are reasonable and do not
exceed TSA’s costs. (6 U.S.C. § 469.) The statute does not authorize TSA to collect fees from non-
transportation workers, and under legal principles governing authorization and appropriations law,
and prohibitions on augmenting the budget, an authorization for such a fee is required. If TSA were
to engage in the unauthorized imposition of TWIC fees outside the field of transportation, the agency
would be required to deposit any fee collections in the Treasury’s General Fund to avert an
Antideficiency Act violation. The relevant provision of the Antideficiency Act, 31 U.S.C. § 1301(a),
together with the miscellaneous-receipts provision, 31 U.S.C. § 3302(b), prohibits agencies from
supplementing an appropriation from outside sources without specific statutory authority.

TSA is sympathetic to IME’s view, but is constrained by law from authorizing non-transportation
workers {0 pay a fee for the TWIC security threat assessment and credential.

Sincerely,

TWIC Program Manager



