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Stan Koper

From: ofccppublic, [OFCCP-Public@dol.gov]
Sent: Friday, October 05, 2007 7:11 PM
To: stan@gaucherassociates.com
Subject: FW: Question re Internet Applicant Recordkeeping

 

Stan Koper

stan@gaucherassociates.com <http://us.f514.mail.yahoo.com/ym/Compose?
To=stan@gaucherassociates.com>  

 

Dear Mr. Koper:

Thank you for your October 2, 2007, email in which you asked whether contractors are 
required to maintain records regarding individuals who applied via the Internet or related
technologies for a position that was subsequently cancelled for budgetary reasons.  

The Office of Federal Contract Compliance Programs (OFCCP) administers and enforces three 
equal employment opportunity mandates:  Executive Order 11246, as amended; Section 503 of 
the Rehabilitation Act of 1973, as amended (Section 503); and the Vietnam Era Veterans’ 
Readjustment Assistance Act of 1974, as amended, 38 U.S.C. 4212 (VEVRAA).  These mandates 
prohibit Federal contractors and subcontractors from discriminating on the basis of race, 
color, religion, sex, national origin disability, or veterans’ status.  OFCCP also shares 
responsibility with the U.S. Equal Employment Opportunity Commission in enforcing Title I 
of the Americans’ with Disabilities Act.

The recordkeeping requirements expressed in 41 CFR 60-1.12 (online at 
http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_41/Part_60-1/41CFR60-1.12.htm 
<http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_41/Part_60-1/41CFR60-1.12.htm> ), state:

(a) General requirements. Any personnel or employment record made or kept by the 
contractor shall be preserved by the contractor for a period of not less than two years 
from the date of the making of the record or the personnel action involved, whichever 
occurs later.  However, if the contractor has fewer than 150 employees or does not have a 
Government contract of at least $150,000, the minimum record retention period shall be one
year from the date of the making of the record or the personnel action involved, whichever
occurs later. Such records include, but are not necessarily limited to, records pertaining
to hiring, assignment, promotion, demotion, transfer, lay off or termination, rates of pay
or other terms of compensation, and selection for training or apprenticeship, and other 
records having to do with requests for reasonable accommodation, the results of any 
physical examination, job advertisements and postings, applications and resumes, tests and
test results, and interview notes. 

Under OFCCP’s general recordkeeping requirements, even when a contractor decides not to 
fill a particular job requisition, the contractor still has the obligation to maintain any
records associated with the personnel action, such as the job advertisements, applications
and resumes.

If, as in your example, the company accepted expressions of interest received via the 
Internet and related technologies for the particular position, the recordkeeping rules 
associated with the Internet Applicant Rule apply.  Thus, generally speaking, the company 
should maintain records of internal and external database searches; records of all the 
basic qualifications used to consider expressions of interest; records regarding data 
management techniques used; all expressions of interest added to an internal database; any
expressions of interest from an external database that met the basic qualifications and 
were considered by the contractor; and records relating to any individuals contacted by 
the company about the position.  The company should consider as applicants for the 
position all those that met the four prongs of the Internet Applicant definition (i.e., 
expressed an interest, was considered for a particular position, had the basic 
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qualifications, and did not otherwise withdraw their interest).   Demographic data 
solicited from any individuals that met all four prongs of the definition prior to the 
requisition being cancelled should be retained.  

If you need more information pertaining to OFCCP or any other issue related to Federal 
contractors’ equal employment opportunity and affirmative action obligations, please:

* Visit OFCCP’s website at http://www.dol.gov/esa/ofccp/index.htm 
<http://www.dol.gov/esa/ofccp/index.htm> ; 

* Call OFCCP’s toll free Help Desk at 1-800-397-6251; or 

* Contact an OFCCP District or Area Office in your local area; a list of offices by 
State is available online at http://www.dol.gov/esa/contacts/ofccp/ofnation2.htm 
<http://www.dol.gov/esa/contacts/ofccp/ofnation2.htm> .  

This response is for informational purposes only and does not constitute an official 
communication of the U.S. Department of Labor.  For an official response, please write:  
U.S. Department of Labor, Office of Federal Contract Compliance Programs, Division of 

Policy, Planning & Program Development, 200 Constitution Avenue. N.W., Room N-3422, 
Washington D.C. 20210.

Sincerely,

 

Lynn A. Clements

Acting Director 

Division of Policy, Planning and Program Development

Office of Federal Contract Compliance Programs

Department of Labor

 

 

 

-----Original Message-----

From: Stan Koper [mailto:stan@gaucherassociates.com] 

Sent: Tuesday, October 02, 2007 5:22 PM

To: ofccppublic,

Subject: Question re Internet Applicant Recordkeeping

 

Since the Internet Applicant Recordkeeping requirements are intended to

synchronize internet application and hiring procedurs with the requirements

of the Uniform Guidelines on Employee Selection, I'd like to clarify a

point.

 

If a contractor considers a group of individuals for a position, but the
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position is not filled (the requisition is cancelled for budgetary reasons

for example), then there is no selection decision.  Are contractors

obligated to retain copies of any of those applicants' resumes?  

 

Thanks,

 

Stan Koper

 

-- 

This transmission is intended only for use by the addressee(s) named herein

and may contain information that is proprietary, confidential and/or legally

privileged. If you are not the intended recipient, you are hereby notified

that any disclosure, copying, distribution, or use of the information

contained herein (including any reliance thereon) is STRICTLY PROHIBITED. If

you received this transmission in error, please immediately contact the

sender and destroy the material in its entirety, whether in electronic or

hard copy format. Thank you. 


