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COMMENTS AND QUESTIONS REGARDING THIS BULLETIN SHOULD BE DIRECTED TO: 

 
 The appropriate toll free number for your provider type 

 

Visit the Office of Medical Assistance Programs Web site at  
http://www.dhs.pa.gov/provider/healthcaremedicalassistance/index.htm 

IMPORTANT REMINDER:  All providers must revalidate their MA enrollment every five years.  Providers should 
log into PROMISe to check their revalidation date and submit a revalidation application at least 60 days 
prior.  Enrollment (revalidation) applications may be found at 
http://www.dhs.pa.gov/provider/promise/enrollmentinformation/S_001994.  Providers who enrolled on or before 
SEPTEMBER 25, 2011 must complete the revalidation process as soon as possible.  DHS must complete the 
revalidation for all providers enrolled on or before September 25, 2011 by September 25, 2016.    

PURPOSE: 

 The purpose of this bulletin is to notify providers of how the Federal Final Rule, 
“Nondiscrimination in Health Programs and Activities,” affects the coverage of services related 
to gender transition. 

SCOPE: 
 

This bulletin applies to all providers rendering services in either the Medical Assistance 
(MA) fee-for-service or managed care delivery systems.  
 
BACKGROUND: 

 On May 18, 2016, the U.S Department of Health and Human Services’ Office of Civil 
Rights issued the final rule, entitled “Nondiscrimination in Health Programs and Activities,” 
which implements Section 1557 of the Patient Protection and Affordable Care Act of 2010 
(ACA) (Pub. L. 111-148).  Section 1557 prohibits discrimination in certain health programs and 
activities on the grounds prohibited under Title VI of the Civil Rights Act of 1964 (Title IV), Title 
IX of the Education Amendments of 1972 (Title IX), Section 504 of the Rehabilitation Act of 
1973 (Section 504) and the Age Discrimination Act of 1975 (Age Act), which together prohibit 
discrimination on the basis of race, color, national origin, sex, age or disability.   

http://www.dhs.pa.gov/provider/healthcaremedicalassistance/index.htm
http://www.dhs.pa.gov/provider/promise/enrollmentinformation/S_001994
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The Federal Final Rule prohibits a State Medicaid Program, as an entity covered under 

the scope of the Rule, from having or implementing any categorical coverage exclusion or 
limitation for health services related to gender transition.  The State Medicaid Program is not, 
however, restricted from determining whether any particular service meets medical necessity 
requirements or otherwise meets applicable coverage requirements in a particular case. (See 
45 CFR § 92.207) 

DISCUSSION: 

Pennsylvania’s current MA regulations include several explicit categorical coverage 
exclusions that prohibit MA payment for surgical procedures and medical care related to sex 
reassignment. (See 55 Pa.Code § 1121.54(10), § 1126.54(a)(7), § 1141.59(11), 1163.59(a)(1), 
§ 1221.59(7) (relating to noncompensable services)).  These categorical payment prohibitions 
in Pennsylvania’s current MA regulations are inconsistent with the Federal Final Rule and will 
no longer be applied.   

Services related to gender transition that otherwise fall within a beneficiary’s scope of 
covered MA benefits (e.g., physician’s services, inpatient and outpatient hospital services, 
prescribed drugs) will be compensable under the MA Program when medically necessary.  In 
determining medical necessity for gender transition services, the Department and Managed 
Care Organizations (MCO’s) will use the World Professional Association for Transgender 
Health (WPATH) Standard of Care as guidelines and any successor WPATH guidelines to 
determine whether the services are medically necessary.    

PROCEDURE: 

Effective July 18, 2016, the categorical MA regulatory prohibitions on payment for 
services related to sex reassignment (see 55 Pa.Code § 1121.54(10), § 1126.54(a)(7),  
§ 1141.59(11), 1163.59(a)(1), § 1221.59(7) (relating to noncompensable services)) are no 
longer in effect. 

Providers should follow any prior authorization requirements and billing guidelines 
related to covered services associated with gender transition.  Providers should refer to their 
MA Provider Handbook instructions regarding the program exception process related to 
authorization for any procedure codes not listed on the MA Program Fee Schedule.  For 
beneficiaries in the managed care delivery system, providers should contact the applicable 
MCO regarding the prior authorization or program exception process. 


